Genoplev Magien fra Tønder Festivalen i August 1999

Genoplev Magien fra Tønder Festivalen i August 1999

Sommeren er over os, og det bringer minder frem fra tidligere festivaller, hvor vi har oplevet uforglemmelige øjeblikke og skabt langvarige venskaber. Et af de mest magiske år i dansk festivalhistorie var uden tvivl 1999 og den legendariske Tønder Festival i august samme år. Festivalen, der fejrer traditionel og folkemusik, slog dengang alle rekorder og leverede et uforglemmeligt program. Nu, mere end tyve år efter, tager vi en tur ned ad mindernes boulevard og genoplever de store højdepunkter fra Tønder Festivalen 1999.

Året 1999 var et gyldent år for Tønder Festivalen. Med et line-up af både internationale topnavne og lokale talenter satte festivalen nye standarder for, hvad publikum kunne forvente af en musikbegivenhed i Danmark. Mens vi nu ser tilbage på disse uforglemmelige dage i august for over tyve år siden, husker vi især disse højdepunkter:

1) Opbygningen af en internationale scenarie – I starten primært fokuseret på skandinaviske musiktraditioner, voksede Tønder Festivalen i 1999 til en begivenhed med succesrige artister fra hele verden – inklusive amerikanske Lucinda Williams og irske Sharon Shannon.

2) Den legendariske koncert med Johnny Cash – I sikker stil stjal den ikoniske amerikanske sanger og sangskriver showet i 1999, da han sammen med June Carter og The Tennessee Three leverede en uforglemmelig koncert. Det var Cash’s sidste optræden i Danmark, og hans autentiske nærhed bærer stadig et specielt sted i vores hjerter.

3) Flere scener og større magi – I 1999 voksede Tønder Festivalens plads til hele fire scener. Dette betød flere genrer og både små og store navne på programmet. Det forstærkede ligeledes fællesskabsfølelsen blandt publikum og skabte rammerne for en lang række af uforglemmelige koncertoplevelser.

4) Et engageret frivilligt team – En af nøglerne til succesen i Tønder er befolkningens engagement i festivalen. I 1999 nåede det helt nye højder, da et rekordantal af lokale frivillige deltog for at sikre, at festivalgæster havde den bedst mulige oplevelse.

Tønder Festivalen i august 1999 er stadig indbegrebet af den danske folke- og musikfestival, som både nytænker og respekterer traditionerne. Selvom årene er gået, og festivalen har gennemgået ændringer, bringer disse gamle minder stadig et smil på læben hos dem, der var der dengang. Drømmen om en “magisk sommer” fortsætter med at inspirere os alle, mens vi venter på det næste kapitel af Tønder Festivalens historie.

Genoplev Magien fra Tønder Festivalen i August 1999

Det er næsten utroligt at tænke på, at det nu er over to årtier siden, at Tønder Festivalen i 1999 forvandlede den stille sønderjyske by til et mekka for musikelskere fra hele verden. I dag er Tønder Festival en institution i dansk musik- og kulturliv, men lad os tage et øjeblik for at mindes noget af den magi, som gjorde året 1999 så uforglemmeligt.

Helt tilbage i 1974 blev Tønder Festival grundlagt som følge af et ønske om at skabe en platform for musikere fra forskellige folkegrupper og traditioner. Nok mest kendt som en festival for folkemusik og særligt irsk og amerikansk folk, men bredden nåede hurtigt nye ledder og krinkelkroge. I 1999 var dette ingen undtagelse.

Året gav festivalgængerne en perlerække af fantastiske oplevelser og artistiske højdepunkter, der tydeligt viste, hvor godt de små grå scene-traditioner gør sig sammen med brede populære tendenser. Fra de intime koncerter og sangpatruljer der gennemsyrede Torvetets atmosfære under åbningsweekenden til de store stemninger i skyggen under trækronerne langs hovedstrøget og udendørs scenerne.

Et af højdepunkterne ved Tønder Festival 1999 var utvivlsomt den canadiske singer-songwriter og guitarist Bruce Cockburns optræden. Han formåede at tryllebinde publikum med sine dybtfølte sange og virtuose guitarspil på sin danske debutforestilling.

Nye talenter fik også deres chance for at skinne i 1999, med den nu verdensberømte skotske sangerinde og sangskriver KT Tunstall, som dengang var et ukendt navn. Hendes medrivende koncert på festivalen gav publikum lidt af en forsmag på den succes, som senere skulle komme til at kendetegne hendes karriere.

Udover de mange fremragende musikalske oplevelser, var Tønder Festival 1999 også kendt for at byde på et væld af børneaktiviteter, hvor de små festivalgæster kunne stifte bekendtskab med forskellige musik- og kulturtraditioner fra hele verden. Og under både dag- og aftenkoncerterne spillede næsten uendelige rækker af madboder og diverse håndværksstande hele tiden en væsentlig rolle i den øvrige festlige stemning.

I dag er Tønder Festival måske blevet en større begivenhed end i 1999, men nogle ting vil altid være de samme: den helt særlige atmosfære, der hersker når tusindvis af musikelskere samles for at nyde hinandens selskab og forenes omkring deres passion for rytmer, klange og harmonier – hvad enten det er den lille intime scene eller stjerneoptrædener på de store scener. Dette er magien i Tønder Festival, og det er en magi, som vi kan genopleve igen og igen, år efter år.